Supercupa României deschide oficial sezonul de handbal, miercuri (19 august), în Sala Polivalentă urmând să fie decernate primele două trofee: Minaur – Energia Tg. Jiu (masculin, ora 17:00) și HCM Baia Mare – CSM București (ora 20:00).
Rivalitatea dintre CSM București și HCM Baia Mare se reia chiar din prima zi de handbal a noului sezon. Dacă la începutul sezonului trecut trupa maramureșeană era într-un ușor avantaj, acum raportul de forțe pare clar, la prima vedere, în favoarea formației bucureștene.
Cele 5 achiziții făcute de CSM București au sporit forța echipei
CSM București a efectuat în pauza competițională 5 achiziții de marcă, Isabelle Gullden, Line Jorgensen, Aurelia Brădeanu, Jelena Grubisic și Ana Maria Fisker, jucătoare care teoretic ar avea loc în orice formație din lume. Echipa pregătită de Mette Klit și Adrian Vasile are deja un plus evident față de sezonul trecut, când a obținut în premieră titlul de campioană, un lot foarte echilibrat pe posturi, cu cel puțin două soluții de mare valoare. Practic, CSM București are acum o bancă lungă, aspect foarte important într-un sezon de anduranță, cu multe bătălii dificile, atât pe plan intern cu HCM Baia Mare, dar mai ales în jocurile din Liga Campionilor.
„Față de sezonul trecut suntem pe alt palier, avem cel puțin 2 jucătoare pe fiecare post. Contează foarte mult ce am adus în această vară, lotul pe care îl avem la dispoziție este suficient pentru a ne atinge obiectivele. Rămâne și administrativ să rezolvăm toate problemele. Urmează o rectificare a bugetului la sfârșitul lunii august, avem și discuții cu eventuali sponsori care s-ar putea să ni se alăture. Ne dorim în București o echipă care să facă istorie în 2-3 sezoane”, a declarat Constantin Căliman, directorul general al CSM București.
„Vom acorda o atenție sporită echipei feminine, chiar cu riscul de a reduce finanțarea la alte formații”
Clubul susținut de Primăria Capitalei pornește la drum cu o nouă strategie. „Tot ce gândim ca și strategie, vom acorda o atenție sporită handbalului feminin, echipei fanion a clubului, chiar cu riscul de a reduce finanțarea la celelalte formații. De asemenea, o foarte mare importanță va fi tot ce am construit în această perioadă la nivelul sectorului juvenil. Vrem să devenim o pepinieră pentru tot handbalul românesc și sunt convins că din cei 2.100 de copii și juniori pe care îi avem mulți vor scoate capul la un nivel foarte bun în următorii ani”, a susținut Constantin Căliman.
Dacă în sezonul 2014-2015 CSM București a cucerit cu echipa de senioare primul trofeu din istoria clubului, în noul an competițional obiectivele s-au „multiplicat”: „Ne dorim să câștigăm Liga Națională, Cupa României, Supercupa României și să avem un parcurs cât mai bun și lung în Liga Campionilor. Prezența într-un Final 4 în mai 2016 ar fi, din punctul meu de vedere, o mare realizare. Ne interesează și Bucharest Trophy, poate cea mai tare competiție amicală din Europa în acestă vară. Nu este atât de importantă ca rezultat, cât este de interesantă. Rivalitatea cu Buducnost, mai ales că suntem în aceeași grupă și în Liga Campionilor, este urmărită de multă lume. Ne dorim o finală, duminică (n.r. 23 august), cu Buducnost și chiar să o și câștigăm, de ce nu”, a mai spus Constantin Căliman.
Sezonul trecut, CSM a câștigat cu 3-2 bătălia cu HCM. Anul acesta și dorește un scor la zero
O rivalitate aparte pentru fanii handbalului feminin este cea dintre CSM București și HCM Baia Mare, rivalitate care a și crescut interesul pentru intrecerea internă în ultimul sezon. La numărul de trofee, Baia Mare a ieșit în avantaj, scor 2-1 (Supercupa României, Cupa României vs Liga Națională), însă Bucureștiul a cucerit cel mai important trofeu pe plan intern și a câștigat cu 3-2 și meciurile directe cu HCM. „Acum ne dorim să câștigăm la zero disputa cu Baia Mare. Sper să nu facem niciun pas greșit în campionat, în formatul actual orice greșeală te poate costa. Contează mult titlul și ce facem în Champions League„, a continuat conducătorul echipei CSM București, care a ținut să specifice însă că HCM nu este de neglijat: „HCM Baia Mare este o echipă care nu poate fi desconsiderată chiar dacă au plecat câteva fete. Au făcut câteva schimbări interesante, Perianu, Pineau vor aduce un plus echipei. La poartă stau ceva mai slab acum, fără Paula Ungureanu nu mai au aceeași valoare”.
Rezultatele echipei CSM București în meciurile amicale
HCM Baia Mare, lot schimbat în proporție de 40%
HCM Baia Mare a suferit destule schimbări în această vară, începând cu banca tehnică, Aurelian Roșca fiind nominalizat să țină echipa la nivelul din anii precedenți, și continuând apoi cu lotul de jucători. Campioana României are un lot schimbat în proporție de 40% față de cum a terminat sezonul 2014-2015, noutățile fiind aproape pe toate posturile:
Marile plusuri pentru HCM, Melinda Geiger și Katarina Jezic
Pe lângă jucătoarele amintite, Baia Mare o are din nou la dispoziție pe Laura Oltean, după o lungă pauză de inactivitate din cauza unei accidentări, dar și pe Melinda Geiger la o altă capacitate fizică și mentală față de sfârșitul sezonul. De altfel, interul dreapta a avut o vară foarte bună în jocurile de pregătire, fiind unul din marile plusuri ale echipei. Tot la capitolul „câștiguri”, Baia Mare s-a ales cu un pivot extrem de interesant, Katarina Jezic. Privită cu o oarecare reținere în momentul în care a fost achiziționată, croata și-a câștigat deja un loc în echipă. Ea este descrisă ca un „pitbull”, iute și foarte „zdravănă” pe picioare. „La un meci i-a fost spartă gura, dar nu a vrut să iasă din teren, și-a dorit să continue”, spun băimărenii.
Baia Mare pleacă la startul sezonului cu șansa a doua în România, dar acest statut s-ar putea să-i convină. Presiunea se mută pe CSM București! În orice caz, un prim obiectiv major pentru Baia Mare va fi turneul de calificare în grupele Ligii Campionilor, programat în 12-13 septembrie.
Rezultatele echipei HCM Baia Mare în meciurile amicale:
Câteva absențe notabile în Supercupă
În ceea ce privește partida de miercuri seara, din cadrul Supercupei României, ambele formații au probleme de lot. La CSM, Linnea Torstensson are o leziune la genunchi și este incertă. În tabăra HCM, „pierderile” sunt mai mari, din moment ce Pineau, Ungureanu și Gjeorgjievska nu pot juca. De asemenea, Baia Mare s-a desppărțit la începutul acestei săptămâni de Cyntia Tomescu, care a ajuns la HCM Roman.
Meciul dintre cele două mari puteri ale handbalului românesc va fi condus de Ana Maria Stoia și Carmen Florescu.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER